Welkom bij regio Midden

Welkom op de site van regio Midden van de Streekgemeente Maas en Waal. Deze regio bestaat uit drie gemeenten: Bergharen, Horssen en Druten. Samen hebben we één predikant en vele vrijwilligers die zich inzetten om ‘kerk van het dorp’ en ‘kerk van de streek’ te zijn. De regio Midden is veelkleurig in haar geloof, van behoudend tot progressief, van orthodox tot vrijzinnig. En toch kunnen we met elkaar kerk zijn: in kerkdiensten, catechese, kindernevendienst of jeugdkerk, maar ook in een musical- of zangdienst, een jongerenkamp of de Kerste Mert.

Op deze website kunt u lezen waarin onze veelkleurigheid schuilt. Of het nu de kerkdiensten zijn, de kinder- en jongerenactiviteiten, de activiteiten waarin we ons wat meer concentreren op ons geloof en ons leven (‘vorming en toerusting’), geloofsvragen vragen rondom doop, belijdenis, huwelijk en dood: we nodigen u van harte uit tot contact of deelname!

Bezinningsavond over kansen voor de kleine dorpskernen

wanneer: donderdag 15 november 19:30 uur

plaats: kerk Bergharen

Onder de titel “Sporen van God in het dorp”, met als aanvullende ondertitel “Nieuwe perspectieven voor kerken op het platteland”, publiceerde Jacobine Gelderloos onlangs bij uitgeverij Boekencentrum haar verslag van een langdurig, grondig onderzoek naar de rol en activiteiten van twee kleine kerkgemeenschappen op het platteland, de ene in Groningen, de andere in Brabant. De resultaten van haar veldonderzoek zijn van betekenis en nut voor dorpskerken in het hele land. Dus ook voor ons in het Land van Maas en Waal.

page1image1748064

Dr. Gelderloos brengt helder in beeld waar de beperkingen liggen, maar wijst vooral de mogelijkheden en kansen in onze tijd om als dorpskerk vanuit onze eigen kracht een heilzame bijdrage aan onze dorpssamenleving te leveren.

Graag nodigt de kerkenraad van Bergharen en Horssen u uit voor een toerustingsavond rond dit thema, en wel op donderdag 15 november. Vanaf half acht bent u allen van harte welkom in de kerk van Bergharen aan de Veldsestraat.

Gastspreker op deze avond is dominee Betsy Nobel. Zij is“dorpskerkambassadeur”, door de

landelijke Protestantse Kerk aangesteld om dorpskerken in de regio Gelderland te ondersteunen bij het nadenken over de vormgeving en invulling van onze roeping in deze tijd.

We zien ernaar uit om onder haar leiding met elkaar van gedachten te wisselen over onze eigen specifieke

mogelijkheden in onze dorpen. Van harte welkom!

Namens de beide kerkenraden

Ds. Henk Fonteyn

Expositie en film rond Franciscus van Asisi en zijn zonnelied

In de Immanuëlkerk in Druten is gedurende de maand november de schilderijententoonstelling “Zusterlief, Broederlief” te bezichtigen. De Culemborgse kunstenares Jeltje Hoogenkamp maakte bij de zeven elementen, genoemd worden in het beroemde ‘Zonnelied’ van Franciscus van Asisi, zeven kleurrijke schilderijen. Zeven dichters lieten zich door datzelfde Zonnelied inspireren tot gedichten, die de schilderijen vergezellen in een expositie die ons hele land doorreist.

In het kader van deze expositie wordt op dinsdagavond 20 novemberin gebouw Mamre, naast de Immanuëlkerk, de film “Brother Sun, Sister Moon” vertoond, een romantische biografie uit 1972 over Franciscus van de Italiaanse regisseur Franco Zefirelli, sterk beïnvloed door de flowerpowerbeweging in die jaren. De avond begint om 19.30 uur. Ds. Henk Fonteyn zal een korte inleiding op de film geven. Toegang gratis. Alle belangstellenden zijn van harte welkom.

Kerkblad downloaden? Klik dan hier

Even iets van God

Een arm om je heen
Als je moe bent en koud