Groeien

GROEIEN

Leven is gericht op groei. In de natuur kijken we elk jaar in de lente met verwondering naar het zaad dat in de aarde valt en uitgroeit tot een plant die bloeit en vrucht draagt. Ook mensen kunnen in hun leven groeien, bloeien en vrucht dragen. Met aandacht volgen we de groei van een kind tot een volwassen man of vrouw.

Klik hier om te downloaden.

Freedom is a state of mind

Bert en Nico kwamen tot onze grote verbazing met een lach van oor tot oor binnen lopen: “Goedemiddaaaag!” zei Nico met een enorm Rotterdams accent. Bert liep er vrolijk, maar een beetje verlegen achteraan. Ze hadden niets te verbergen, zeiden ze; we mochten alles vragen. Daar maakte Wido maar meteen gebruik van door de vraag over tafel te gooien: “Nou, waarom zitten jullie hier?” Ik zal hier verder niet op ingaan, maar het was uiteraard meer dan een snoepje stelen van een klein kind (wat overigens ook echt niet door de beugel kan hoor).
We vertelden over ons thema vrijheid, waarop de mannen opperden dat voor hen vrijheid ‘A state of mind’ is. Voor hun waren ze vrij, ze mochten in principe doen wat ze wilden binnen de muren van de kliniek.  “Ik ben vrij in mijn hart en hoofd”, liet Bert merken door zijn hoofd en borst aan te raken. In eerste instantie kwam dit vreemd op mij over, totdat de rondleiding verder ging en we zagen dat een Tbs-kliniek eigenlijk gewoon een soort dorpje is met een groot hek erom heen. Een dorpje met een voetbalveld, een kerk, bankjes in een grote binnenplaats, kamers en een visvijver. Bert en Nico werken van maandag tot vrijdag van negen tot half vijf. Ze zagen haardhout en verpakken batterijen. We mochten ook in hun kamers kijken die me deden denken aan studentenkamertjes. Elk op een persoonlijke manier ingericht. Bert had al tijdens ons gesprek met glimmende ogen verteld over zijn twee ratjes en onder voorwaarde dat we heel rustig waren, mochten we zijn ratjes zien. Ik heb dit zo bijzonder aan de dag gevonden, omdat je achter ons ‘stereotype crimineel’ uiteraard geen zachte dierenvriend verwacht. Mijn ideeën over een Tbs-gevangene zullen dan ook nooit meer zo zijn als het idee dat ons gegeven wordt via de media.
Om twee uur begon de kerkdienst in de kapel van de Tbs-kliniek. Daar hebben we meer gevangenen ontmoet en met hen gesproken. Een van de dingen die me enorm opviel tijdens ons bezoek, is de hoeveelheid zelfspot die de gevangen hadden waar we mee praatten. Zo vroeg ik aan een meneer of ik de liturgie die op tafel lag mee mocht nemen, waarop hij ondeugend zijn ogen toekneep en tegen me zei: “Hmmm, nou je zult er wel geen Tbs voor krijgen…” We moesten er allebei hard om lachen.
Het thema van de kerkdienst was ‘Geen keuze zonder conflict’ en pastor Quang ging voor. Het was een bijzondere dienst: enorm interactief. Er werden kaarsen aangestoken voor zieke medegevangenen en dat werd soms met persoonlijke verhalen toegelicht.  Ook hebben we muziek gespeeld.
Pastor Quang vertelde het verhaal over een familie. De zoon werd drugsverslaafd en zorgde voor veel ruzie binnen het gezin. Van zijn vader mocht hij niet meer thuiskomen, maar zijn moeder dacht daar anders over: “Jan mag altijd thuiskomen, hij is mijn zoon.” Aan de hand van dit verhaal mochten mensen zelf met verhalen komen over keuzeconflicten in hun leven. “Ja, ik heb iemand vermoord”, zei een man, “maar God heeft mij al lang vergeven”. Na de dienst gaf ik deze man een hand en hij wenste ons een gezegend leven: “We zijn allemaal broeders”, zei hij nog.
Wat een bijzondere dag……

Nienke van Ittersum

zo dec 23 @09:30 -
ma dec 24 @21:00 -